Arkitektur er med til at forme de rum, hvori vi mødes, lever og interagerer. I vores stræben mod at skabe rammerne for fællesskab og interaktion, søger vi gennem arkitekturen at samle mennesker og styrke de sociale relationer, der er fundamentet for et sundt og velfungerende samfund. Vores projekter tager altid udgangspunkt i konteksten, hvor vi vægter en relation til det fysiske rum omkring os, samt en historisk og kulturel forståelse for området. På den måde kan vi skabe arkitektur der naturligt passer til stedet.En historisk forståelseVores kulturarv fungerer som et vindue til fortiden. Den giver os mulighed for at lære af tidligere generationers erfaringer, forstå deres metoder og lære af datidens byggeteknikker. Kulturarven udgør en uerstattelig del af vores fælles historie og identitet, og bevarelsen af denne, er med til at beskytte og videreføre de mange lag af kultur og æstetik, der gennem tiden har formet vores samfund.
Kulturarven giver os samtidig en forståelse for, hvordan vores nuværende samfund er blevet til. En viden der hjælper os med at forstå vores nutid, og forsvarligt kunne forme vores fremtid. Guidelines der er essentielle både når vi renoverer eller transformerer eksisterende bygninger, som når vi bygger nyt. For alle bygningstyper skal passe ind i den lokale kontekst. Dette handler ikke blot om æstetik, men også om respekt for stedets historie, kulturarv og identitet.
Til ethvert projekt hører en fortællingEthvert projekt starter altid med en grundig undersøgelse af omgivelserne, stedets historie og udvikling samt områdets potentialer og behov. Vi er afsøgende og lyttende, og søger altid en dialogbaseret tilgang til vores opgaver. En bygning står aldrig alene, og skal altid udarbejdes med og for dens omgivelser, bringe noget til menneskene og det nære miljø, og bidrage til at gøre stedet mere levende, smukkere og behageligt at færdes i.
Dette sikrer vi ved at udarbejde en stærk fortælling omkring opgaven og udviklingen af denne. En historie der agerer som ledetråd gennem hele processen, og som sikrer at der er enighed omkring vores mål med projektet. Vi tror på at projekter udarbejdes bedst i partnerskaber - og derfor er det altid vigtigt at både bygherre, bruger samt vores samarbejdspartnere er med i denne proces.
VærdikompasVi eksisterer fordi arkitektur og design har stor indflydelse på alles hverdag; fordi alt det vi bygger har konsekvens for vores klima og natur; og fordi enhver bygning er af betydning. Derfor har vi placeret de emner vi vægter tungest, som kernen i alt vores arbejde - som et værdikompas for alle vores projekter, og som alle projekter evalueres med.
Fællesnævneren for vores arbejde er byggeri med vægt på nytænkning, liv, trivsel og bæredygtighed, hvor mennesket er i centrum og hvor arkitektur og materialer hænger selvfølgeligt sammen.
"Vi udvikler vores projekter med omsorg, omhyggelighed og nænsomhed"Til Mejeriet hører en fortællingMejeriet blev grundlagt i 1978, som Tegnestuen Mejeriet, i Kolding af en nyuddannet ingeniør og to arkitekter. Den første opgave blev renoveringen af byens tidligere mejeri, til egen bolig samt fælles tegnestue. Projekterne bar fra starten præg af ordentlighed med nærhed, hvilket blev retningsgivende for tegnestuens projekter mange år fremefter. Med tiden kom flere projekter til, og Tegnestuen Mejeriet voksede sig tilsidst ud af den gamle mejeribygning. Dette gav mulighed for at designe det kontordomicil, hvor Kolding afdelingen i dag holder til.
RESTAURERING
Som en del af tegnestuens udvikling, med interessen og forståelsen for vigtigheden af at bevare den danske kulturarv, blev restaureringsarkitektfirmaet Jørgen Toft Jessen i 2016 en del af Mejeriet. Jørgen Toft Jessens tegnestue har gennem tiden arbejdet med klassisk restaurering, blandt andet af kirker, møller, land- og byhuse, og har stået for store dele af restaureringsarbejdet i Christiansfeld. Det omfattende arbejde var sidenhen medvirkende til, at Christiansfeld i sommeren 2015 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste – som den eneste bymæssige bebyggelse i Danmark.
I dag er restaurering en integreret del af vores projekter på tegnestuen, hvor vi vægter at lære af hinanden og sørge for at gamle byggeskikke og byggematerialer er med i det nybyggeri vi fortsat arbejder med. Mange års erfaring har styrket vores projekter og givet vores medarbejdere en stor specialviden indenfor restaurering af historiske, bevaringsværdige og fredede bygninger.
BYGHERRERÅDGIVNING
For at kunne tilbyde en bredere og mere holistisk rådgivning overfor vores bygherre, blev Torben Jensen Lorentzen i 2017 en del af Mejeriet, hvormed der oprettedes et bygherrerådgivningsteam. Dermed samles en omfattende viden om både den tekniske, æstetiske og funktionelle del af byggeprocessen på tegnestuen. Sammen sikrer vi en helhedsforståelse på vores projekter i forståelsen af hvordan design, funktionalitet, materialer og konstruktion spiller sammen. Som bygherrerådgivere sikrer vi os, at projektet udvikler sig i overensstemmelse med den oprindelige vision og de fastsatte kvalitetskrav.
MEJERIET
I forbindelse med en rebranding i 2024, ændrede Tegnestuen Mejeriet navn til Mejeriet. Dermed blev det tidligere logo, det grafiske M, skiftet ud med
mejeriet